Waarom andermans telefoongesprek irritant is


‘Nee, ééécht? Oh, wat vreselijk.’ Andermans telefoongesprek in een trein of bus kan reuze irritant zijn. Nu is ontdekt waarom.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: iemand die een uur lang zit te bellen in de trein. Je hebt geen keus, je moet wel meeluisteren. Naar het gezever over vriendjes, vriendinnetjes, de hond van de buren, de kleur van de nieuwe trui van de nicht van de melkboer. Verschrikkelijk irritant.

'Nou ik zeg dus tegen Mirjam, Mirjam zeg ik: je moet het niet langer pikken. Maar luistert ze naar mij? Nee dus. Dus ik zeg....'
Dat komt, zegt een onderzoeksteam van Cornell University in Ithaca (VS), omdat het slecht is voor de concentratie. Omdat je hersens maar één deel van de conversatie volgen, proberen ze de andere helft bij elkaar te puzzelen. Dat neemt zo veel denkkracht in beslag, dat er weinig ruimte meer is voor andere taken.

De onderzoekers lieten proefpersonen in een typische ‘bellen in openbaar vervoer’ omgeving meegenieten van een geanimeerd telefoongesprek. Ondertussen moesten ze een concentratietoets doen. Die werd over het algemeen zeer slecht gemaakt. De proefpersonen konden zich gewoon niet focussen op hun taak. Na afloop van het telefoongesprek ging de concentratie met sprongen vooruit.

Het onderzoek staat deze maand in het vakblad Psychological Science.

Beeld: © Lisa F. Young | Dreamstime.com