Waarom Afrikanen donker zijn


Waarom hebben Afrikanen een donkere huid? Deze eenvoudige vraag houdt de wetenschap al geruime tijd bezig, zonder dat een bevredigend antwoord is gevonden. Zelfs de vader van de evolutie, Charles Darwin, was er al mee bezig. Hij meende dat de donkere huid geen aanpassing was op de omstandigheden, maar waarschijnlijk een soort toevalligheid vormde.

Britse wetenschappers geven Darwin nu ongelijk. Na grootschalig onderzoek onder albino’s in Afrika komen ze tot de conclusie dat de donkere huid wel degelijk een evolutionaire aanpassing is. Albino’s in Afrika krijgen in vrijwel alle gevallen jong kanker, omdat ze de pigmenten missen die de huid moeten beschermen.

Daaruit concluderen de onderzoekers van The Institute of Cancer Research in Londen dat donkere huid zich heeft ontwikkeld toen een voorloper van de mens zijn vacht begon te verliezen. Vroege mensen met een lichte huid kregen op de zonnige savannes van Afrika kanker, en kregen minder kans zich voort te planten. Hoe meer pigment, hoe groter de kans dat iemand wel nageslacht kreeg.

Die kinderen kregen een dichte pigmentatie weer mee van hun ouders en kregen nog donkerdere kinderen, tot de zwarte huid een feit was. Andere mensachtige waren toen al naar andere streken verhuisd, waar de zon minder uitbundig schijnt. Zij hielden hun oorspronkelijke – blanke – huid.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the Royal Society B.