Waar moeten we landen?


De ruimtesonde Rosetta stuurt steeds betere foto’s van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko (ondertussen liefkozend Chury genoemd) naar aarde. Die leveren het missiecentrum in het Duitse Darmstadt een klein probleempje op. Komende 11 november willen ze een lander neerzetten op het oppervlak van de komeet. De vraag is alleen, waar?

Uit de foto’s blijkt dat de komeet nog het meest lijkt op een badeendje, met een romp en hals en een kop. Het meest logische zou zijn om in de hals te landen, maar daar liggen nogal wat losse stenen, tonen de foto’s. De lander zou daar weinig houvast hebben.

Een ander idee is om op de kop of de romp te landen. Alleen is het oppervlak op de meeste plekken zo ruw, dat de lander, Philae, zou kunnen beschadigen. De beste mogelijkheid lijkt nog om te proberen in een van de kratertjes op het oppervlak te landen, vooral op de ‘kont’ en de achterkant van de ‘kop’ van het eendje. Daar is het oppervlak nog het meest glad. Het wordt hoe dan ook een staaltje ruimtevaarttechniek van de bovenste plank.