Waar is het geld van Moebarak?


De oude dictator mag dan bijna weg zijn uit Egypte, zijn geld is dat al lang. Waar staat het geld van Moebarak?

De Zwitserse Nationale Bank laat weten dat bij Zwitserse banken voor 2,7 miljard euro aan geld staat dat aan Egyptische onderdanen toebehoort. Een groot deel daarvan is waarschijnlijk van Moebarak. Net als veel dictators heeft hij een voorliefde voor de discrete Zwitserse financiƫle sector.

De bankiers van het bergstaatje willen graag van hun slechte naam af en werken tegenwoordig beter mee met landen die proberen geld van gevluchte dictators terug te halen. Zo zijn alle tegoeden van de Tunesische voormalige president Ben Ali sinds dit weekend bevroren. Wellicht staat Moebaraks geld dus niet zo veilig in Zwitserland.

Moebaraks miljard is natuurlijk een leuk vermogen. Maar voor echt serieuze rijkdom moet je toch in andere landen van het Midden Oosten zijn. Zo bezit koning Abdullah van Saudi Arabiƫ volgens het blad Forbes 21 miljard dollar. Khalifa bin Zayed Al Nahyan, sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten is ietsje armer met slechts 19 miljard dollar. Mohammed bin Rashid Al Maktoum van Dubai is in vergelijking daarmee een echte armoedzaaier, met 14 miljard.