Waar is al het plastic?


Marinebiologen die de aanwezigheid van plastic in de wereldzeeën onderzoeken hebben een gekke ontdekking gedaan: er is veel minder kunststof in het water dan je zou verwachten. En niet zo’n klein beetje ook, op basis van wat we ieder jaar in het water gooien, zou er minstens honderd keer meer plastic in zee moeten drijven.

Waar is dat gebleven? Volgens de University of Western Australia is het waarschijnlijk in de voedselketen terecht gekomen. Vissen en andere zeedieren eten het plastic en hebben het in zich opgenomen. Ze hebben watermonsters genomen op 3070 plekken rond de wereld en daarmee het plasticgehalte van de wereldzeeën geschat.

Op basis van wat ze vonden, hebben de Australiërs geschat dat er 10.000 tot 40.000 ton plastic afval in zee ligt. Maar gezien de omvang van onze plasticproductie en hoeveel daarvan in zee terecht komt, zouden er miljoenen tonnen moeten zijn. Dat ze die niet aantreffen, betekent dat er een mechanisme aan het werk is dat het plastic laat verdwijnen.

Daarom keken de wetenschappers naar de omvang van de stukjes plastic die ze vonden. Daaronder waren genoeg middelgrote en iets kleinere brokken. Maar juist in de allerkleinste categorie waren er bijna geen stukjes te vinden. ‘Iets’ zorgt dat juist deze kleinste brokjes van de kunststof verdwijnen. Aangezien deze stukjes ongeveer zo groot zijn als krill, plankton en andere micro-organismes uit de zee, zullen ze worden gegeten door krill-eters, zo luidt nu de theorie.

Krill wordt onder andere gegeten door verschillende tonijnsoorten. Die eten wij weer, waardoor het plastic ook in ons terecht zou komen. Aangezien wij het spul maken, is daarmee de cirkel weer rond.

Het onderzoek staat in PNAS.