Vuurtornado in Brazilië


Ze zijn bijzonder zeldzaam, moeilijk te bestrijden en ze kunnen mensen ombrengen: vuurtornado’s. Deze raasde recent door Brazilië.

De inwoners van Aracatuba, een regio bij Sao Paulo kregen gisteren de schrik van hun leven. Een tornado van vuur slingerde zich met een rotgang door hun gebied.

‘De adem van de duivel’ wordt dit fenomeen ook wel genoemd en het is niet moeilijk om te zien waarom: net als een gewone tornado vernietigt deze harde draaiwind alles op zijn pad. Maar bij een vuurtornado komt er ook nog brand aan te pas.

Vuurtornado’s ontstaan bij grote bosbranden gecombineerd met een zeer lage druk. Er vormt zich een tornado die brandend materiaal opzuigt. Gaat zo’n tornado aan de wandel, dan komt er steeds weer nieuwe brandstof bij in de vorm van opgezogen hout en andere brandbare materialen.

Deze combinatie kan dodelijk zijn. In 1923 werd de grootste vuurtornado ooit waargenomen in Tokio. Daarbij kwamen in een kwartier 38.000 mensen om, die zich schuil hielden op een legerbasis. Het asfalt smolt, waardoor mensen vast bleven plakken en levend in brand kwamen te staan.