‘Vuurballen van februari’ gezien


Bij Nasa staan ze niet vaak voor grote verrassingen, daarvoor kennen ze het heelal te goed. Maar nu krabben de ruimtevaartspecialisten zich toch achter de oren. Reden daarvoor zijn de ‘vuurballen van februari’, een fenomeen dat tot nu toe als folklore werd gezien. Het gaat om zeer heldere en langzame meteoren die te zien zijn in het zuiden van de Verenigde Staten, Mexico, Guatemala en Belize.

De vuurballen bewegen zich langzamer dan normale meteorieten en ze verbranden zo helder dat ze makkelijk met het blote oog waar te nemen zijn. De afgelopen week kwamen er bij Nasa verschillende meldingen binnen uit zuidelijke staten, maar vooral van vakantiegangers in de Mexicaanse badplaats Cancún.

Volgens verhalen uit hetzelfde gebied maken de meteoren zelfs geluid als ze naar de aarde vallen. Ook breken de vuurballen geregeld in kleinere stukken uiteen, waarbij meerdere balletjes ontstaan. Honden slaan aan als het fenomeen in de hemel te zien is. Koeien beginnen luid te loeien.

Nasa heeft een aantal vuurballen nu op camera en gaat het fenomeen bestuderen. Volgens een woordvoerder van de meteorendienst van de ruimtevaartorganisatie zijn de eerste meldingen van februari vuurballen uit de jaren zestig en zeventig. Toen werden ze afgedaan als gesnoef van amateur sterrenkijkers, maar ondertussen blijkt het fenomeen zeer echt te zijn.

Kun je deze vurige verrassing ook in Europa zien? We hebben nog geen meldingen gehoord. Nasa wil graag horen van mensen die ze waarnemen.

Follow Faqtman on Twitter