Vulkanen in Libië?


Het is letterlijk de omgekeerde wereld. Europa lijkt onder Afrika te schuiven. Krijgen we vulkanen in Libië?

Geologie is een voorspelbaar vak. De platen waaruit de wereld bestaat bewegen in een zeer langzaam tempo over het binnenste van de aarde. Altijd in dezelfde richting met dezelfde snelheid.

Twee van die platen zijn Afrika en Europa. De eerste beweegt sinds mensenheugenis richting de tweede. Daardoor hebben we bergen als de Alpen en de Pyreneeën en vulkanen als de Etna en de Stromboli. Dat zal nooit veranderen.

Of toch wel? Geologen breken zich momenteel het hoofd over een vreemd verschijnsel. Europa lijkt in zuidelijke richting te bewegen.

Krijgen we vulkanen in noordelijk Afrika? Foto: Oliver Spalt.
Dat lijkt onmogelijk, omdat Afrika daar ligt. Op de conferentie van de European Geosciences Union (EGU) kwamen geologen van de Universiteit Utrecht daarom tot een opmerkelijke conclusie: Europa begint onder Afrika te schuiven.

Voor geologen is dit niet minder dan spectaculair. Het betekent dat de kracht die Europa heeft gevormd verdwenen is. Botsende continenten zullen niet langer voor het opstuwen van de Alpen zorgen. Dat betekent dat bergen kleiner worden.

Voor Afrika zou het kunnen betekenen dat er in de toekomst actieve vulkanen komen in landen als Libië en Marokko. Dat gaat alleen nog wel even duren; geologische processen als deze hebben miljoenen jaren nodig.

Toch zou het verstandig zijn voor Europa om te investeren in een tsunami-waarschuwingssysteem, aldus de geologen op de conferentie.

Follow Faqtman on Twitter