Vulkanen beïnvloeden klimaat


Tambora Faqt

Vulkanen spelen een belangrijke rol in ons klimaat. Dat was al bekend, maar hoe belangrijk, komt pas nu aan het licht. Bij het Desert Research Institute in Nevada zijn gegevens geanalyseerd van boomringen en gletsjers wereldwijd. Dat levert een beeld op van vulkanen die door de geschiedenis heen het klimaat soms jarenlang lieten afkoelen.

Dat komt door de zwavelverbindingen die door vulkanen worden uitgebraakt. Hoe meer zwavel, hoe ernstiger het klimaat afkoelt. Zeker als de uitbarsting bijzonder heftig is en de zwavel zeer hoog de atmosfeer in wordt gestuwd. Daar komen nauwelijks wolken voor, waardoor de zwavel niet snel uitregent.

Via de harde winden die op grote hoogte waaien, wordt de zwavel efficiënt over de wereld verspreid, waardoor ook duizenden kilometers verderop het klimaat afkoelt. Vaak leidt dat tot ernstige problemen als mislukte oogsten en hongersnood.

De laatste grote vulkaanuitbarsting die de wereld in het ongeluk stortte, was die van de Tambora (foto) in Nederlands-Indië in 1815. Dat leidde wereldwijd tot een ‘jaar zonder zomer’, waarover eerder dit jaar een interessant boek verscheen. Maar ook de uitbarsting van de Rinjani (ook Indonesië) in 1258 en de Ilopango (El Salvador) in 540 zorgden voor miserabel weer. De grootste afkoeling door een vulkaan, in 426 voor Christus is veroorzaakt door een onbekende uitbarsting.