Vulkaan activeert in 2 maanden


Vulkanen kunnen duizenden jaren slapen en dan ineens actief worden. Dat proces kan slechts 2 maanden duren, ontdekten geologen na onderzoek van Mount Hood in de Verenigde Staten.

Als een vulkaan slaapt, is de magma er onder zo dik als pindakaas in de koelkast, behalve dat de magma rond de 750 graden is. Dan begint een proces van opwarming van de magma, waarbij de temperatuur met slechts 50 tot 75 graden stijgt. Dat is genoeg om de magma vloeibaar te maken en de druk binnen de vulkaan te laten stijgen.

Die opwarming komt waarschijnlijk doordat veel hetere magma uit het binnenste van de aarde omhoog komt. De onderzoekers van Oregon State University vergelijken dat met een tube tandpasta die heel hard in het midden wordt geknepen. Er komt ineens met veel kracht een dikke blob tandpasta (of magma) uit de bovenkant.

Dankzij dit onderzoek wordt het mogelijk om vulkaanuitbarstingen beter te voorspellen. Door met grondradar in de vulkaan te kijken en te meten hoe vloeibaar de magma is, kan worden ingeschat of het gevaarte op uitbarsten staat. De onderzoekers uit Oregon weten alleen niet zeker of alle vulkanen op dezelfde manier werken. Ze willen de komende jaren andere vulkanen gaan onderzoeken of die op dezelfde manier op kunnen warmen.