Vulkaan onder Rome


Lago Albano

In een voorstadje van Rome, 30 kilometer ten zuidoosten van het centrum, ligt een prachtig meertje. Lago Albano is een plek waar inwoners van de Italiaanse hoofdstad zich in de zomer even kunnen verkoelen. Wat maar weinig mensen weten, is dat het ook een vulkaan is. Slapend tot nu toe, maar volgens het Italiaase Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV) is daar verandering in gekomen.

Lago Albano is namelijk eigenlijk de Colli Albani, een vulkaan die al 36.000 jaar niet is uitgebarsten. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kàn. In de jaren negentig waren aan de randen van het meer soms aardbevingen te voelen. Sinds kort is er een gat in de grond waar af en toe stoom uit komt. Volgens INGV een teken dat de vulkaan tot leven aan het komen is. Zeker omdat de omgeving de afgelopen jaren met 2 millimeter per jaar omhoog komt.

Nieuw onderzoek toont aan dat de hele omgeving, bekend als de Albaanse Heuvels, in de afgelopen 200.000 jaar rond 50 meter is gestegen. Dat betekent dat er een behoorlijk grote magmakamer onder de grond zit. En die is zich langzaam aan het vullen. De Colli Albani kent een uitbarstingencyclus van 31.000 jaar, dus een flinke knal had allang plaats moeten vinden.

Is dat gevaarlijk? Ja, zegt de INGV. Deze vulkaan kan net zo explosief uitbarsten als de Vesuvius en de omgeving is flink bebouwd. Dat zou behoorlijk wat doden kunnen opleveren. Maar wanneer de vulkaan uitbarst, is giswerk. Ergens de komende 1000 jaar, schrijven de Italiaanse vulkanologen in Geophysical Research Letters. Dat kan dus ook morgen zijn.