‘Vulkaan hawaï spuwt edelstenen uit’


Hawaiaanse olivijn

Sinds begin mei is de Kilauea op het eiland Hawaï actief. De vulkaan produceert enorme lavastromen die alles in hun pad vernietigen. De inwoners van het eiland dachten alles al te hebben gezien, als het om vulkanisme gaat, maar de uitbarsting is een nieuwe fase ingegaan: rond de vulkaan regent het volgens sommigen nu edelstenen.

‘Vrienden van mij wonen op Hawaii, dichtbij het gebied dat het zwaarst door de lavastromen is getroffen’, schrijft meteoroloog Erin Jordan op Twitter. ‘Ze vertellen dat plots kleine geelachtige groene edelstenen overal rondslingeren.’ En in een andere tweet: ‘Het regent letterlijk juwelen.’

Officiële bevestiging van deze opmerkelijke regenbui is er nog niet. ‘De Amerikaanse seismologische dienst moet dit nog onderzoeken’, aldus een retweet van de oorspronkelijke boodschap. Het is echter al vaker gebeurd dat vulkanen ineens prachtige steentjes uitbraken.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het mineraal olivijn. Dat wordt gevormd in magma dat rijk aan magnesium. Het zijn mooie steentjes, maar afreizen naar Hawaï om rijk te worden heeft geen zin, olivijn is ondanks de mooie glans geen edelsteen. Het is zelfs zo goedkoop dat het vermalen wordt gebruikt om gevels te reinigen.

Hawaï staat bekend om de prachtige vulkanische gesteentes die uit de Kilauea komen. Daaronder ook vulkanisch haar, lange strengen buigzaam steen. Volgens de lokale legende zou het gaan om het haar van een godin die in de onderwereld leeft.