Vuilnisman van de ruimte mislukt


kite

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft gefaald met hun nieuwe systeem voor het verzamelen van de ruimteafval. Meer dan 100 miljoen stuks menselijk schroot, zoals oude satellieten of delen van raketten, draaien in een baan om de aarde. Zij zijn een potentieel gevaar voor de ruimtevaart. Een botsing van het ruimtestation ISS met slechts een klein stukje schroot kan al desastreus zijn.

Het Kounotori Integrated Tether Experiment (KITE) van JAXA had moeten beginnen een eind te maken aan dat probleem. Daartoe werkten de Japanners samen met de producent van visnetten. Die ontwikkelde een oersterk koord dat het het vliegende ruimteafval moest afremmen, zodat het een lagere baan om de aarde zou gaan vliegen. Bij het terugkeren in de atmosfeer van de aarde, moesten de brokstukken vervolgens verbranden.

Een prachtig plan, maar helaas. De ruimtetransporter HTV-6, die in december naar het ISS ging, heeft KITE nog wel in de ruimte gebracht. Maar daar lukte het niet om het lange koord van staal en aluminium uit te laten rollen. Zelfs herhaaldelijke pogingen om de machine toch aan de praat te krijgen, zijn mislukt. HTV-6 is inmiddels teruggekeerd naar aarde, zodat de missie als mislukt moet worden beschouwd.