VS wil doden Pearl Harbour opgraven


Bij de Japanse aanval op Pearl Harbour op 7 december 1941 kwamen 2400 Amerikanen om. Een deel daarvan wordt opgegraven. Destijds zijn namelijk 388 soldaten en marinemensen begraven zonder dat hun identiteit vaststond. Veel lijken waren ernstig verbrand of door bommen verminkt. Het Amerikaanse leger wil alsnog weten wie ze zijn.

Dus begint een monsteroperatie om deze mannen op te graven. Daarna zal DNA worden afgenomen en worden vergeleken met levende familieleden van soldaten die Missing In Action zijn. Dankzij moderne forensische methodes moet het niet moeilijk zijn ze te identificeren.

Het gaat vermoedelijk vooral om opvarenden van het slagschip USS Oklahoma. Die werd door een voltreffer van de Japanse luchtmacht tot zinken gebracht; 429 marinemensen kwamen om. Daarvan zijn maar 35 geïdentificeerd. De rest werd tijdens de oorlog snel begraven. tussen 1947 en 1950 werden de lijken weer opgegraven om te kijken of ze via onderzoek van de gebitten konden worden geïdentificeerd. Dat werd toen verboden door de overheid.

De resten worden dus voor een tweede keer opgegraven. Na identificatie zullen de resten opnieuw worden begraven, voorzien van een grafsteen met naam. Dit keer permanent.