VS: Turken stelen kankertest

Turkse presenteert test die lijkt op Amerikaans product


Melike Karakaya

Ruzie tussen Amerikaanse en Turkse wetenschappers. Inzet is een test om snel en makkelijk baarmoederhalskanker op te sporen. De test is door Boston University ontwikkeld, maar werd recent op de Turkse televisie gepresenteerd als een vinding van eigen bodem. Het zou aan de Izmir Katip Celebi universiteit zijn uitgevonden door een jonge en ambitieuze vrouwelijke onderzoeker, Melike Karakaya.

Die kennen ze in Boston. Karakaya heeft een tijdje geleden stage gelopen op de afdeling van Catherine Klapperich, de vrouw die de test wél heeft ontwikkeld. Alleen werkte de Turkse studente niet aan de kankertest, ze deed ander onderzoek. Ze zal met een schuin oog naar de werkzaamheden aan de test hebben gekeken.

Klapperich had de vermoedelijke fraude nooit ontdekt, als de Turkse media de test niet zo trots als een product van eigen bodem hadden gepresenteerd. Daardoor verscheen het bericht via een Google alert op de radar van de Amerikanen. Een vertaalprogramma deed de rest. Klapperich belde daarna de universiteit van Izmir om opheldering. Daar hebben ze de zaak onderzocht en toegegeven dat ze inderdaad geen enkel recht hebben op de uitvinding.

Karakaya heeft inmiddels zelf ook gesproken. Ze vertelde aan het Amerikaanse medische tijdschrift Stat News dat ze nooit heeft geclaimd dat de test van Boston University van haar is. Ze heeft wel een eigen test ontwikkeld, waarover ze later zal publiceren, die zou ze hebben getoond. Karakaya zegt dat de Turkse media te enthousiast zijn geweest over haar vinding, waardoor het lijkt alsof de Amerikaanse kankertest haar werk is. Dat is niet zo gek, aangezien ze uitgebreid heeft geposeerd voor de camera’s met wat lijkt op de test van de Amerikanen.

Ondertussen beraadt Klapperich zich op stappen. Ze is bezig samen met enkele collega’s en met een investering van de universiteit een start-up op te zetten. Die moet de vinding commercieel gaan uitbaten. Dat gaat moeilijk als er nu aan de andere kant van de wereld al imitaties opduiken.