Vruchtbare vrouw heeft ´gaydar´


Vrouwen die hun eisprong naderen kunnen zeer nauwkeurig de geaardheid van mannen inschatten, beweren Canadese onderzoekers.

Vrouwen gaan zich anders gedragen vlak voor hun eisprong, hebben wetenschappers al vaker aangetoond. Zo zouden vruchtbare vrouwen zich modieuzer kleden, sexy met hun heupen wiegen tijdens het lopen, en hoofdzakelijk oog hebben voor macho types. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto (CA) doen daar nog een schepje bovenop: Ook de gaydar van vruchtbare vrouwen staat scherper afgesteld. Zo zouden ze beter kunnen inschatten of een man homo of hetero is.

Voor dit onderzoek kregen vrouwelijke proefpersonen 80 foto’s van mannengezichten te zien. Hiertussen zaten 40 hetero- en 40 homoseksuele mannen, die niet van elkaar verschilden in emotionele expressie en aantrekkelijkheid. De vrouwen kregen als opdracht om de geaardheid van deze mannen te beoordelen, en daarbij zoveel mogelijk hun intuïtie te gebruiken.

Gay or Straight?

Ter aanvulling moesten de vrouwen – die geen van allen aan de pil waren – aangeven wanneer ze voor het laatst ongesteld waren geweest, en hoelang hun cyclus gemiddeld duurde. Hoe dichter de vrouwen bij hun ovulatiepiek zaten, hoe nauwkeuriger zij de geaardheid van de mannen konden inschatten.

Ons inschattingsvermogen werkt echter niet bij vrouwen, bleek uit een vergelijkbaar experiment, waarin vrouwelijke proefpersonen foto’s van lesbische en heteroseksuele vrouwen moesten beoordelen. Vruchtbare vrouwen maakten net zoveel fouten bij het beoordelen van de seksuele geaardheid als vrouwen die in het begin of aan het einde van hun menstruele cyclus zaten.

“De resultaten wijzen erop dat de vruchtbaarheid bij heteroseksuele vrouwen invloed heeft op hun aandacht voor potentiële voortplantingskandidaten en niet zo zeer de gevoeligheid voor seksuele geaardheid vergroot,” beweert hoofdonderzoeker Nicholas Rule.

Vruchtbare vrouwen kunnen dus op hun intuïtie afgaan als ze mannen beoordelen op hun seksuele oriëntatie. Ben je vruchtbaar en vermoed je dat iemand homo is, dan is de kans groot dat hij dat ook is.

Bron: Psychological Science. Foto: Patrick, Dreamstime