Vruchtbaarheid vrouw zichtbaar


Dezelfde vrouw in twee foto's, gebruikt in het onderzoek. Op welke afbeelding is ze vruchtbaar? Antwoord onderaan.

Vrouwen die vruchtbaar zijn, worden door mannen aantrekkelijker gevonden. Maar hoe zien ze dat? Zwitserse onderzoekers lieten een computer foto’s analyseren van vrouwen in hun vruchtbare en onvruchtbare periode. Het bleek dat het gezicht zeer subtiel op 178 verschillende punten verandert als een vrouw gaat ovuleren. De huid wordt een heel klein beetje donkerder, lippen worden groter en sommige spieren spannen zich net iets meer aan waardoor het gezicht iets ronder is. Voor het blote oog lijkt dat onzichtbaar.

Maar dat is het niet. Met behulp van opnieuw een computer en Photoshop werden foto’s van onvruchtbare vrouwen vruchtbaar ‘gemaakt’. De oorspronkelijke foto’s en de bewerkte exemplaren werden aan een groep mannen voorgelegd. De vraag was wie ze aantrekkelijker, zorgzamer en meer bereid tot een afspraakje vonden. De mannen kozen massaal de foto van de vruchtbare vrouw. Ze pikten de signalen dus op.

Vrijwel tegelijkertijd met de studie naar de foto’s, liep er op een Duitse universiteit een onderzoek naar dansende vrouwen. Die werden gefilmd in een discotheek, waarna het beeld zo werd bewerkt dat alleen een silhouet te zien was. Aan mannen de vraag welk silhouet ze aantrekkelijker vonden. Ook hier kozen mannen in grote meerderheid vrouwen uit die vlak voor de eisprong stonden. Zonder een gezicht of zelfs maar lichaam te zien.

Vrouwen geven dus subtiele, maar voor mannen zeer duidelijk waarneembare signalen af dat ze zwanger kunnen worden. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat vrouwen vlak voor de eisprong uitdagendere kleding dragen en dat ze tijdens hun vruchtbare periode meer geld uitgeven aan make-up en jurkjes. Ook zijn ze jaloerser en meer geïnteresseerd in mannen die statussymbolen, zoals grote auto’s, bezitten.

De studies staan in de vakbladen Hormones and Behaviour en Personality and Individual Differences.

De vrouw links is vruchtbaar.