Vrouwenbrein is beter beschermd


Vrouwen zijn beter in staat om te gaan met genetische defecten zonder een ontwikkelingsstoornis in hun brein op te lopen. Mannen kunnen dit veel minder en hebben daardoor veel vaker last van stoornissen als autisme. Dit blijkt uit een gezamenlijke studie van Amerikaanse en Zwitserse wetenschappers.

Voor deze studie werden bijna 16 duizend mensen onderzocht op genetische afwijkingen, die een of ander ontwikkelingsstoornis in het brein hebben. Opmerkelijke uitkomst was bij dat vrouwen een veel groter aantal genetische defecten werd gevonden, maar dat hun stoornis niet erger of vaker voorkomt. Het vrouwelijke brein heeft kennelijk veel meer genetische afwijkingen nodig om een stoornis op te lopen.

Toen de onderzoekers vervolgens alleen naar vrouwen met autisme keken, bleek het aantal genetische fouten n├▓g groter te zijn. Het verschil zou kunnen liggen in de vrouwelijke hormoonhuishouding, zegt onderzoeksleider Evan Eichler, maar een exacte verklaring vraagt nog meer onderzoek. Wat ook helpt is dat vrouwen over twee X-chromosomen beschikken; dat zou ze beter beschermen tegen defecten.

De volgende stap is bepalen welke genen en genetische defecten precies stoornissen als autisme veroorzaken. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in The American Journal of Human Genetics.