Vrouwenbillen: uitsteken is beter


Een nieuwe studie van de Universiteit van Texas (VS) werpt nieuw licht op de huidige normen van schoonheid bij vrouwen. De mannelijke voorkeur voor vrouwen met een wulpse achterzijde is gebaseerd op prehistorische invloeden. De studie, online gepubliceerd in Evolution and Human Behavior, onderzocht de mannelijke voorkeur voor vrouwen met een ’theoretisch optimale hoek van de lumbale kromming’: een 45,5 graden curve van de billen te opzichte van de rug.

Deze holle rug, die de billen naar buiten doet zwaaien, geeft een vrouw een betere ondersteuning van de torso, waardoor ze meerdere zwangerschappen tot een goed einde kan brengen. Waarschijnlijk hebben mannen het verband van vrouwen met geprononceerde billen en zwangerschap al vroeg ontdekt en verwerkt in een schoonheidsideaal.

Volgens de onderzoekers draagt deze conclusie bij aan een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat aantrekkingskracht niet willekeurig is, zoals sommigen in de sociale wetenschappen geloven, maar een zekere logica bezit. Het draagt bij aan gezond nageslacht.

Voor het onderzoek beoordeelden honderd mannen de aantrekkelijkheid van verschillende (gemanipuleerde) beelden tonen van vrouwelijke onderruggen variërend over het natuurlijke spectrum. Mannen werden het meest aangetrokken tot beelden van vrouwen met een flinke lumbale kromming, oftewel een holle rug en flinke billen.

Een dergelijk structuur stelt zwangere vrouwen in staat om tijdens de zwangerschap hun gewicht in evenwicht te brengen. Ze zijn daardoor effectiever geweest bij het foerageren tijdens de zwangerschap. Ze krijgen dus én kinderen én ze zorgen voor eten. Een fantastische combinatie voor mannen.