Vrouwen zoeken eerlijkheid bij homo’s


Een GBF noemen vrouwen in Amerika het met een handige afkorting, je ‘gay best friend’. Waarom ontwikkelen zo veel vrouwen een zeer stabiele vriendschapsrelatie met een homoseksuele man? Omdat ze elkaar vertrouwen, blijkt uit een studie van de University of Texas in Austin (VS).

Voor een onderzoek lieten ze heteroseksuele vrouwen en homoseksuele mannen een facebookprofiel zien van iemand die Jordan heet. Ze kregen de opdracht om zich voor te stellen dat ze van Jordan advies kregen over hun liefdesleven. De naam Jordan kan voor mannen en vrouwen worden gebruikt; bij sommige proefpersonen was het een man, bij anderen een vrouw. Was het een man, dan werd hij aan sommige proefpersonen voorgesteld als homo, bij anderen als hetero.

Wat bleek? Vrouwen vertrouwden Jordan vooral als hij een homoseksuele man was; homo’s vertrouwden Jordan vooral als het een vrouw betrof.

Volgens de onderzoekers zitten homo’s en vrouwen beide achter mannen aan, maar dan anders. Vrouwen kunnen met een vriendin dezelfde man willen – wat kan leiden tot ruzie – met een homo is die kans veel kleiner. Omgekeerd weten homo’s dat vrouwen ook ervaring hebben met mannen, maar dan wel mannen uit een andere doelgroep. Ze kunnen dus advies geven, maar vormen geen bedreiging.

Bijkomend voordeel: beide vrienden in een GBF-relatie geven een spannend inkijkje in het andere geslacht, zonder de kans op lustgevoelens en alle mogelijke complicaties die dat oplevert, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Evolutionary Psychology.