Vrouwen zijn waterdragers


dreamstime_xs_51392952

Wat houdt de emancipatie van vrouwen wereldwijd tegen? Een van de antwoorden is – opmerkelijk genoeg – water. Onderzoekers van de Amerikaanse George Washington University hebben gekeken naar hoeveel mensen op aarde meer dan een half uur lopen naar een waterbron. Het zijn 17 miljoen. Iedere dag opnieuw moeten ze één of meerdere keren kilometers lopen op zoek naar een slokje.

In vrijwel alle landen van de wereld zijn dat voor het merendeel vrouwen. Alleen in het Afrikaanse Liberia is het water dragen eerlijk verdeeld tussen de sekses. In Ivoorkust zijn het bijvoorbeeld 90 procent vrouwen die het water halen. De overige 10 procent zijn overigens geen mannen, maar kinderen, zoals in de meeste landen.

Water halen heeft een lage sociale status in Afrika, waardoor het aan de vrouwen (en kinderen) wordt overgelaten. Dat versterkt de achterstandspositie van vrouwen weer, volgens de onderzoekers. Want omdat het zo lang duurt om naar een put te lopen, kunnen vrouwen geen scholing krijgen of een betaalde baan. Ze zijn immers onderweg met hun emmers. Bovendien zagen ze bij nogal wat vrouwen vergroeiingen aan de ruggenwervel omdat de emmers zwaar zijn, soms meer dan 20 kilo.

Dus? Zorg voor schoon drinkwater in de nabijheid van plekken waar mensen wonen, schrijven de onderzoekers in het vakblad PlosOne. Dan maak je vrouwen vrij voor zinnigere tijdsbestedingen en kunnen ze zich eindelijk emanciperen.