Vrouwen weten minder van politiek


Vrouwen weten duidelijk minder van politiek dan mannen. Vooral vrouwen uit landen waar de emancipatie het verst is, interesseren zich niet zo veel wat er in de regering gebeurt. Een internationaal onderzoek ondervroeg vrouwen in Australië, Canada, Colombia, Griekenland, Italië, Japan, Korea, Noorwegen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Het laagst op de ranglijst van politieke interesse onder vrouwen komt Noorwegen, dat juist het hoogst scoort op de emancipatiemeter. In alle landen is de interesse voor politiek nieuws in de kranten en op televisie het grootste onder mannen, zo staat in het onderzoek van de Economic and Social Research Council.

Een verklaring is volgens de onderzoekers dat er vooral mannen in beeld komen als het over politiek gaat. Zij geven op het Journaal de soundbites. Vrouwen komen volgens dit onderzoek vooral in beeld als het om zachtere onderwerpen gaat, als kinderopvang en lifestyle.

Ook zijn vrouwen volgens deze enquête vaak bezig met huishoudelijk werk (afwassen, opruimen) als de politieke kopstukken op televisie verschijnen.