Vrouwen vallen op getrouwde mannen


Knappe man

Een man met een relatie is aantrekkelijker voor vrouwen dan een vrijgezelle kerel. Dat is nu wetenschappelijk bewezen.

‘Mannen stropen’, zo noemen de wetenschappers van de Oklahoma State University in de VS het fenomeen dat ze ontdekten, maar het ‘Angelina Jolie-Effect’ is ook een toepasselijke naam.

De onderzoekers lieten aan twee groepen vrouwen tientallen foto’s van mannen zien. Ze moesten de mannen beoordelen op aantrekkelijkheid. De ene groep kreeg bij bepaalde foto’s te horen dat de man die er op stond een relatie had. De andere groep kreeg te horen dat dezelfde man vrijgezel was.

Mannen werden als veel aantrekkelijker beoordeeld als er bij werd verteld dat ze een relatie hadden. Negentig procent van de testvrouwen gaf aan ‘interesse’ te hebben in één van de mannen waarvan ze hoorden dat hij bezet was, tegen 59 procent bij vrouwen die hoorden dat dezelfde man vrijgezel was.

Volgens de onderzoekers hebben vrouwen een voorkeur voor een man met een relatie omdat hij heeft aangetoond open te staan voor liefde. Hij is als het ware gescreend door een andere vrouw en goed genoeg bevonden.

Dezelfde test werd ook uitgevoerd bij mannen. Die toonden totaal geen voorkeur voor vrouwen met of zonder relatie, maar beoordeelden puur op het uiterlijk.