Vrouwen vaker spijt van one night stand – maar hebben niet minder one night stands


Waar hebben mensen spijt van als het om een one night stand gaat? Mannen dat ze het niet hebben gedaan; vrouwen dat ze het wel hebben gedaan. Sinds een grote studie uit 2016 weten we hoe de verschillende seksen tegenover snelle seks staan. Maar wat betekent dat voor toekomstig gedrag? Een nieuwe studie zocht het uit.

Die nieuwe studie is uitgevoerd door de universiteit van het Noordse Trondheim en gepubliceerd in het vakblad Evolutionary Psychology. Ook de Noren ontdekten dat vrouwen vaker spijt hebben van een snelle wip en mannen spijt hebben van een gemiste kans.

Maar hun ondervraging van 1400 mensen tussen 18 en 30 leverde ook iets opmerkelijks op. Vrouwen houden niet op met one night stands omdat ze spijt hebben van de vorige keer. Komt er een leuke kerel voorbij en hebben ze zin, dan doen ze het gewoon opnieuw. Mannen die de haren uit hun hoofd trekken omdat ze een vrouw hebben laten lopen, doen dat de volgende keer overigens ook weer.

De spijt bij vrouwen ebt sneller weg naarmate de man die ze hebben gehad aantrekkelijker was. Maar ook als er weinig te genieten viel, komt het niet tot ander gedrag. Vrouwen – Noorse althans – lijken de sleep bedpartners te zien als een gegeven, een levensstijl die ze hebben gekozen. Soms valt het mee, soms valt het tegen.

Of zoals de onderzoekers het zeggen: het lerend vermogen bij seks is gering en leidt niet tot aanpassingen in gedrag.