Vrouwen vaker brokkenmakers


'Kijk mevrouw, daar zit het gaspedaal.' Mannen kunnen pedant zijn tegen vrouwelijke chauffeurs.

Vrouwen hebben vaker een aanrijding met een andere vrouw dan je statistisch zou verwachten. Zijn het brokkenmakers?

‘Vrouw achter het stuur, bloed aan de muur’, met dit soort onaardige clichés geven mannen soms aan dat ze vinden dat vrouwen niet kunnen rijden. Sommige kerels grijpen zelfs het stuur als hun echtgenote rijdt, zo overtuigd zijn ze van hun eigen superieure rijvaardigheid.

Het ergste is, volgens een Amerikaanse verkeersonderzoeker hebben deze mannen gedeeltelijk gelijk. Michael Sivak van het verkeersinstituut van de universiteit van Michigan onderzocht Amerikaanse verkeersongelukken tussen 1988 en 2007. Hij berekende de kans dat een man of een vrouw een ongeluk krijgt. Omdat mannen ongeveer 60 procent van de tijd rijden en vrouwen 40 procent, zullen mannen naar verwachting vaker betrokken zijn bij een crash.

Ongevallen waarbij twee mannelijke bestuurders brokken maken zouden 36,2 procent van alle ongelukken moeten uitmaken, terwijl vrouw-vrouw ongevallen goed zouden moeten zijn voor 15,8 procent; Statistisch gezien zouden man-vrouw ongelukken 48 procent van alle crashes moeten uitmaken.

Ongevallen tussen mannelijke en vrouwelijke bestuurders bedroeg inderdaad 47,6 procent, precies zoals verwacht. Maar ongevallen met twee vrouwelijke chauffeurs maakten 20,5 procent van de statistieken uit, terwijl de man-man crashes op 31,9 procent bleven steken.

Vooral kruisingen zijn gevaarlijk voor vrouwen, zo ontdekte Sivak in zijn onderzoek, de meeste aanrijdingen met vrouwen achter het stuur gebeuren met een auto die een andere auto van de zijkant ramt.

Sivak beweert overigens niet dat vrouwen per definitie slechtere chauffeurs zijn. Volgens hem kan hun kortere afmeting een belemmering vormen om goed overzicht te krijgen op een kruising. Voeg daar nog jengelende kinderen op de achterbank, vervelende mannen in de rijstrook naast je en hoge hakken op het gaspedaal aan toe.