Vrouwen steeds meer longkanker


Europese vrouwen hebben steeds vaker te maken met longkanker. Het zal binnenkort op de ranglijst met dodelijke ziektes voor vrouwen zelfs borstkanker voorbij gaan. In enkele Europese landen, waaronder Polen en het Verenigd Koninkrijk is dat al het geval, meldt de universiteit van Milaan.

De huidige sterke toename is het gevolg van grote hoeveelheden vrouwen die in de jaren zestig en zeventig gingen roken. Met de emancipatie namen vrouwen ook de slechte gewoontes van mannen over. De dodelijkste daarvan is roken. De Dolle Mina’s van toen roken ondertussen een jaar of dertig, waardoor ze massaal last krijgen van longkanker.

De Italianen onderzochten ook andere types kanker. Hoewel steeds meer Europeanen kanker krijgen omdat we steeds langer leven, is de ziekte steeds minder een doodsvonnis. De grote uitzonderingen zijn opnieuw longkanker en kanker van de alvleesklier. De doktoren die het onderzoek hebben gedaan pleiten, zoals vrijwel altijd bij dit soort uitkomsten, voor een verandering in de levensstijl van mensen.