Vrouwen steeds mannelijker


De hoofden van vrouwen beginnen steeds meer mannelijke trekjes te vertonen. Gaan we op elkaar lijken?

Neem twee schedels van vrouwen. Eentje uit de 16e eeuw en eentje van een vrouw die net is overleden. Je zult dan zien dat de schedel van de moderne vrouw behoorlijk wat groter is dan het hoofd van meer dan vier eeuwen geleden.

Dat zeggen onderzoekers van North Carolina State University in de Verenigde Staten. Ze onderzochten in totaal 150 schedels uit de 16e en 20ste eeuw uit Spanje en Portugal en maakten daarbij nauwkeurige metingen. Vooral het gezicht van vrouwen is in de tussenliggende periode flink uit de kluiten gewassen.

Dat heeft niets met evolutie te maken, maar wel met het betere voedsel dat vrouwen tegenwoordig eten. Schijnbaar kregen vrouwen in de 16e eeuw alleen kliekjes te eten, want hun hoofden waren toen in vergelijking met mannen veel kleiner. Vrouwengezichten lijken nu meer op mannelijke mombakkes, waarschijnlijk dankzij drie goede maaltijden per dag.

Door in de toekomst ook vrouwenschedels uit andere eeuwen te meten, hopen de onderzoekers een soort schaal te maken. Als er ergens een vrouwenschedel wordt gevonden, kan een meetlint volstaan om te bepalen in welke eeuw ze leefde.

Het onderzoek staat deze maand in het vakblad Forensic Science International.

Follow Faqtman on Twitter