Vrouwen slimmer dan mannen


Toen de IQ-test anderhalve eeuw geleden werd uitgevonden, bevestigde deze bestaande vooroordelen. Vrouwen en mensen met een donkerdere huidskleur maakten de tests slechter dan blanke mannen. De slechtere score van donkere mensen bleek vooral cultureel, de tests waren toegesneden op de belevingswereld van blanken. De slechtere score van vrouwen was minder makkelijk te verklaren. Vrouwen scoorden tot begin deze eeuw gemiddeld steeds 5 punten minder dan mannen.

Maar toen begonnen de dames aan een opmars die niet te stuiten is. Dat heeft tot gevolg gehad dat vrouwen nu mannen hebben ingehaald qua intelligentie. Dat staat te lezen in een nog te verschijnen boek van James Flynn, een wereldwijde autoriteit op het gebied van intelligentie en de meetbaarheid daarvan.

Voor het boek bekeek Flynn IQ-testscores van de afgelopen eeuw. Ook testte hij vijfhonderd mannen en vijfhonderd vrouwen uit ontwikkelde landen. Gemiddeld bleken vrouwen een half tot een heel IQ-punt hoger te scoren dan mannen. Alleen in Israël wisten de mannen de vrouwen achter zich te laten. Hoe het komt dan vrouwen slimmer zijn dan mannen, kan Flynn niet goed verklaren, zei hij tegen de Australische zender ABC.

Vrouwen zijn daarmee definitief niet het zwakke geslacht. Uit andere onderzoeken blijkt al dat mannen meer aanleg hebben voor psychische afwijkingen en verslaving. Ook hebben ze vaker last van dyslexie, ADHD en depressies dan vrouwen.

Follow Faqtman on Twitter