Vrouwen: seks verbetert geheugen


dreamstime_xs_49347844

Daar heb je de buurvrouw van Hans, kom hoe heet ze ook al weer? Ze is best aardig, maar kan soms vreemd uit de hoek komen. Ze is heel… Hoe zeg je dat?

We hebben allemaal wel eens dat we niet op namen en woorden kunnen komen. Het geheugen is niet perfect en laat ons soms in de steek. Maar voor vrouwen is er een manier om dit soort black-outs drastisch te verminderen. Het antwoord is seks, zo veel mogelijk seks.

Dat zeggen psychologen van McGill University in Canada. Daar is onderzocht hoe goed jonge vrouwen zijn in het onthouden van gezichten en abstracte woorden. Tegelijkertijd werd onderzocht hoe de vrouwen leefden en wat ze deden. Daarbij bleek een duidelijke correlatie tussen veel vrijen en weten dat die ene vrouw Judith heet en last heeft van stemmingswisselingen.

De onderzoekers vermoeden dat dit fenomeen te maken heeft met de aanmaak van neurotransmitters. Dat zijn stoffen die de hersens helpen om bepaalde functies uit te voeren. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen bij seksuele opwinding in grotere mate worden aangemaakt om het beloningscentrum van de hersens te stimuleren. Maar ze hebben als bijwerking dat ze het geheugen positief beïnvloeden.

(Archives of Sexual Behaviour.)