Vrouwen ruiken competitie


Vrouwen die in hun meest vruchtbare fase van de maand zitten, roepen bij andere vrouwen een grotere competitiedrang op. Dat doen ze door de geur die ze verspreiden. Psychologen van Florida State University in de VS lieten jonge vrouwen gedurende hun meest vruchtbare periode (dag 13, 14 en 15 van hun menstruatiecyclus) en hun minst vruchtbare dagen (dag 20, 21 en 22 van de maand) een T shirt dragen.

Dit T-shirt werd aan een groep jonge vrouwelijke proefpersonen gegeven om te ruiken. De lucht in de T-shirts was niet vertroebeld door deodorant, zeep of andere geuren. Na het ruiken werd het testosteronniveau van de proefpersonen gemeten. Dat was na het ruiken van de ‘vruchtbare’ T-shirts duidelijk hoger en na het besnuffelen van de ‘onvruchtbare’ shirts duidelijk lager.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het vakblad Evolution and Human Behavior, toont dit aan dat vrouwen een neus hebben voor concurrentie. Ze nemen waar of andere vrouwen een risico vormen voor hun eigen kansen op voortplanting. Door het hogere testosterongehalte kunnen ze er agressiever optreden als een concurrente zich meldt bij man of vriend.

Uit eerder onderzoek is naar voren gekomen dat mannen de ovulatie van een vrouw ook kunnen waarnemen en dan meer flirten met een vrouw.

Vertrouwt een vrouw haar vriendin dus ineens niet rond haar vriendje, dan is het waarschijnlijk omdat die vriendin op dat moment op haar vruchtbaarst is.