Vrouwen met veel testosteron nemen meer risico


Het stereotype wil dat vrouwen liever risico’s vermijden dan mannen. Maar individuele biologie heeft een grote vinger in de pap, zo blijkt.

Amerikaanse onderzoekers hebben vijfhonderd mannelijke en vrouwelijke MBA-studenten getest op hun testosterongehalte, zo schrijft de site voor topvrouwen CEO ME. Vervolgens werden de studenten aan een test onderworpen. Ze moesten in het experiment steeds een keuze maken tussen een vaste, lage beloning of een loterij die meer kan opleveren, maar ook riskanter is. Mannen en vrouwen hebben testosteron door hun aderen stromen. De een wat meer dan de ander. Het zogenoemde mannelijke hormoon stimuleert competitie- en dadendrang. De keerzijde is riskant gedrag.

De test toont aan dat vrouwen die bereid zijn risico te nemen, meer testosteron in hun bloed hebben dan andere vrouwen. Dit verschil is er niet bij mannen. Toen de onderzoekers naar de loopbaankeuzen van deze vrouwen keken (twee jaar na afstuderen) bleek dat ze vaak hadden gekozen voor een carrière in de financiële sector.

Hoeveel testosteron heeft Hillary? Foto: State Department
Hoeveel testosteron heeft Hillary? Foto: State Department