Vrouwen lijken meer op chimp dan mannen


Genetisch verschillen we bijna niet van chimpansees. Maar vrouwen lijken nog meer op apen dan mannen.

Neem wat DNA af van een chimpansee en neem wat DNA af van een mens. Leg de twee naast elkaar en je ziet bijna geen verschil. Wij en de chimps, we zijn volle neven.

Chimpansees

Het grootste verschil tussen onze twee soorten zit hem in de Y-chromosomen. Dat is een deel van het DNA dat alleen bij mannen voorkomt, zowel bij mensen als bij chimps. Dat ontdekte David Page van het Whitehead Istitute for Biomedical Research in Cambridge, Amerika.

Volgens de bioloog bedraagt het verschil – genetisch gezien – tussen mensen en chimpansees minder dan een procent. Tenzij je naar het Y-chromosoom kijkt. Het chimpansee Y-chromosoom is veel minder complex dan het menselijke. Volgens Page komt dat door de snelle evolutie die plaats heeft gevonden in de zes tot zeven miljoen jaar waarin mens en chimps tot aparte soorten zijn uitgegroeid.

Wat dit betekent, is dat vrouwen in feite veel dichter bij de chimpansees staan dan mannen. Je zou het zelfs kunnen uitleggen dat mannen ‘meer geëvolueerd’ zijn dan vrouwen, die bijna al hun genetisch erfgoed delen met de apen.

Technisch gesproken is dat correct, maar Page en zijn collega’s waarschuwen dat vrouwen daardoor niet minder ontwikkeld zijn.

Het grote verschil in Y-chromosomen tussen mensenmannen en chimpmannen blijkt te maken te hebben met de spermaproductie. Mensenmannen zijn genetisch niet beter dan hun chimp-neven, ze produceren gewoon ander zaad.