Vrouwen houden van ingereden mannen


Vrouwen vallen op mannen die ‘ingereden’zijn, die al een of meerdere serieuze relaties hebben gehad. Ook al zijn die dan slecht afgelopen (het is immers uit gegaan), het betekent in ieder geval dat ze geoefend zijn.

Volgens onderzoekers van James Cook University in Australië letten vrouwen bij hun keuze op of de man in kwestie ook al in de smaak is gevallen bij andere vrouwen. Maar alles met mate natuurlijk: mannen die in vier jaar tijd vijf partners of meer verslijten, verliezen hun aantrekkingskracht.

In het dierenrijk is dergelijk kopieergedrag uitgebreid bestudeerd. Zo kiezen bijvoorbeeld kemphaan-vrouwtjes vooral mannetjes die andere vrouwtjes ook aantrekkelijk vinden. Biologisch zinvol wanneer er weinig tijd is voor partnerkeuze: grote kans dat mannetjes die ‘goed’ zijn bevonden door andere vrouwtjes, dat ook werkelijk zijn.

Voor dit onderzoek kregen 123 vrouwen foto’s te zien van mannen plus informatie over het aantal partners dat ze hadden in een bepaald periode. Een of twee partners bleek hun aantrekkingskracht te vergroten. Grote versierders vielen buiten de boot.

Wat ook opviel was dat vooral jonge vrouwen letten op het aantal partners en dat oudere vrouwen meer vertrouwen op hun beoordelingsvermogen.

Het onderzoek beperkte zich tot de partnerkeuze van vrouwen. Mannen gaan in de eerste plaats op hun ogen af. Ziet een vrouw er leuk en gezond uit dan is ze aantrekkelijk. Bij vrouwen ligt het er vaak niet zo dik bovenop. Zij kijken meer naar potentiële partners die eerder al hebben bewezen dat ze zich kunnen committeren. Of dat daadwerkelijk ook het geval is, moet dan nog blijken natuurlijk.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het vakblad Human Nature.