Vrouwen hebben ‘goed’ geheugen


Vrouwen hebben een uitstekend geheugen voor leuke dingen, vervelende dingen vergeten ze het liefst zo snel mogelijk. Dat doen ze niet expres, zo werken hun hersenen nou eenmaal. Onderzoekers van de University of Montreal ontdekten dat het vrouwelijk geheugen stagneert wanneer het nare of emotionele herinneringen op moet slaan. Mannen hebben hier geen last van.

Foto: Flickr.com/'smil

De onderzoekers sloten mannen en vrouwen aan op een EEG monitor – een apparaat dat hersenactiviteit meet – en lieten hen plaatjes zien. De plaatjes hadden verschillende emotionele ladingen: op sommige stonden kittens op andere nare oorlogsbeelden. Wanneer de proefpersonen een plaatje al eens eerder hadden gezien, moesten ze op een knop drukken. Hierdoor konden de onderzoekers zien welke plaatjes het beste werden onthouden.

Vrouwen onthielden plaatjes die naar en enorm emotioneel waren het slechtst. Onderzoeker Marc Lavoie verklaart: “Negatieve emoties verstoren het geheugen van de vrouw. Onze test toont voor het eerst aan dat vrouwen slecht aan kunnen geven of ze emotionele foto’s eerder hebben gezien. Ook laat deze test zien dat vrouwen een goed geheugen hebben voor fijne herinneringen, beter dan mannen.”

Emotie, en dan vooral negatieve emoties, hebben bij mannen juist het tegenovergestelde effect. Uit het onderzoek, dat gepubliceerd is in de International Journal of Psychophysiology, blijkt dat hun geheugen juist beter wordt wanneer ze nare dingen zien. Mannen hoeven nu niet te gaan juichen, uit eerder onderzoek blijkt dat – vooral dikke – mannen minder lang van hun goede geheugen kunnen genieten dan vrouwen.