Vrouwen en inparkeren


Het lesboek Blikopener van uitgeverij Malmberg kwam al onder vuur vanwege vermeende vooroordelen tegen moslims en allochtonen. Maar het boek lijkt nog negatiever over vrouwen. Volgens het boek kunnen mannen beter inparkeren dan vrouwen en zijn ze beter in darten dankzij een beter ruimtelijk inzicht.

Studies naar verschil in ruimtelijk inzicht van de afgelopen jaren laten een ander beeld zien. Mannen en vrouwen hebben vrijwel dezelfde vaardigheden als het om achteruit inparkeren gaat. Vrouwen doen het alleen iets langzamer (21 seconden) dan mannen (16 seconden). Ze maken echter ook minder schade, blijkt uit een Britse studie met verborgen camera’s in een parkeergarage.

Vrouwen rijden langzamer in de parkeergarage, waardoor ze sneller zien dat er een vrij plekje is; mannen rijden vaker vrije plaatsen voorbij. Als ze parkeren, doen vrouwen dat in 39 procent van de gevallen (mannen 28 procent) achteruit, waardoor ze makkelijker in het gaatje komen.

Uit onderzoek in de VS en Duitsland blijkt wel dat vrouwen sneller zenuwachtig worden als iemand commentaar heeft op hun rijden. Vooral als vrouwen horen dat vrouwen een specifieke taak slechter volbrengen dan mannen, dan doen ze die test ook slechter. Wie aan vrouwen vertelt dat vrouwen slechter inparkeren dan mannen, krijgt – over het algemeen – een vrouw die slecht inparkeert.

Zeker als het in een lesboek staat, heeft de kletskoek over ruimtelijk inzicht van vrouwen dus een voorspellende waarde. Al is het onzin.