Vrouwen beter gebouwd dan mannen


Vrouwen gaan later dood dan mannen. Omdat ze veiliger leven? Nee, omdat ze beter zijn gebouwd, zegt een Japanse prof.

Vrouwen worden in Nederland gemiddeld vier jaar ouder dan mannen. Er werd altijd aangenomen dat het verschil komt door andere levensstijlen. Mannen hebben vaker gevaarlijke beroepen als agent, bouwvakker of brandweerman. Bovendien roken mannen meer en rijden ze harder. Allemaal zeer aannemelijk, maar nu komt uit Japan een totaal andere verklaring.

Professor Tomohiro Kono van Tokyo University en directeur van het Nodai Research Institute heeft onderzoek gedaan naar de genetische verschillen tussen mannen en vrouwen. Hij heeft daartoe in het laboratorium muizen gekweekt die helemaal bestonden uit vrouwelijke genen. Normaal bestaan muizen (en alle zoogdieren) uit een mix van vrouwelijk en mannelijk erfelijk materiaal, genen van moeder en vader.

oude dame

De muizen die helemaal bestonden uit genen van twee moeders, leefden gemiddeld 187 dagen langer dan gewone muizen. Bij een levensverwachting van muizen van zeshonderd dagen is dat bijna een derde langer.

Daarmee is aangetoond dat vrouwelijke zoogdieren langer leven dan mannetjes omdat ze van ander ‘materiaal’ zijn gebouwd. Bouw een vrouw uit alleen maar genen van twee moeders en ze leeft nóg langer. Volgens de Japanners is het voor mensen waarschijnlijk niet anders. Vrouwen leven dus langer omdat ze gewoon beter zijn gebouwd.

Foto: Ingsoc