Vrouwen agressief naar rivalen


De media lijken er dol op: schreeuwende en vechtende vrouwen, en dat allemaal om een man. Maar programma’s als de Bachelor hebben het bij het rechte eind: vrouwen worden agressief zodra zich een concurrente in haar blikveld bevindt.

Een Canadese studie laat zien wat er dan gebeurt.

Vrouwen worden agressief van minirokjes bij concurrentes.
De onderzoekers filmden de reactie van studentes op casual of schaars geklede aantrekkelijke medestudentes die de kamer kwamen binnenwandelen. Onafhankelijke vrijwilligers moesten de reacties beoordelen.

Volgens hen werden de vrouwen met een simpel T-shirt en jeans nauwelijks bekeken. Maar toen vrouwen met een laag ingesneden topje en minirokje de kamer betraden was het hek van de dam. De proefpersonen rolden met hun ogen en keken kwaad en vol afkeuring naar haar. Zodra de concurrente de kamer verliet lachten de proefpersonen haar uit met maakte denigrerende opmerkingen als ‘dat ze vast op zoek is naar seks’.

In een tweede experiment bleken dat de proefpersonen de sexy geklede vrouw niet in de buurt bij hun vriend te willen hebben. Dat bevestigt volgens de onderzoekers dat er sprake was van een seksuele strijd.

Dat alles verklaart waarom programma’s als de Bachelor zo populair zijn onder het vrouwelijk publiek: ze herkennen zich in de situaties.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Aggressive Behaviour.

Follow Faqtman on Twitter