Vrouwelijke vrouw heeft vaker nachtmerrie


Vrouwen hebben vaker nachtmerries dan mannen, weten we dankzij onderzoek uit 2011. Maar ook binnen het vrouwelijke geslacht is er een verschil, zeggen dezelfde Duitse onderzoekers nu. Hoe vrouwelijker een vrouw, hoe vaker ze slechte dromen heeft.

Het onderzoek, door het Zentralinstitut für Seelische Gesundheit in Mannheim, analyseerde de gegevens van 1110 mannen en 698 vrouwen. Ze vonden opnieuw dat vrouwen vaker nachtmerries hadden. Maar daarnaast lieten ze de mannen en vrouwen vragenlijsten invullen over hun persoonlijkheid.

Proefpersonen – mannen en vrouwen – die zichzelf omschreven met vrouwelijke labels als ‘gevoelig’ en ‘empathisch’ rapporteerden ook vaker nachtmerries. Proefpersonen die meer mannelijke karakteristieken opgaven, als assertiviteit en zelfvertrouwen, hadden minder enge dromen.

Het effect was het sterkste in vrouwen. Hoe vrouwelijker, hoe vaker enge dromen. Vooral vrouwen die aangaven ‘comfortabel’ te zijn met hun vrouwelijkheid lagen vaak ’s nachts te woelen. Waarom? Dat willen de Duitse onderzoekers nu proberen te ontdekken, schrijven ze op PsychNet.