Vrouwelijke voetballers minder pijntjes


voetbal

Een voetballer passeert een verdediger. Hij krijgt een tik… en blijft vervolgens 3 minuten liggen. Tenzij hij een zij is. Bij het EK voor vrouwen is het oponthoud door blessures opmerkelijk kort.

Vrouwelijke voetballers hervatten het spel veel sneller dan mannen na een onderbreking. Of het nou na een overtreding is, of na het vieren van een goal, vrouwen verkwisten weinig tijd en gaan snel weer verder met het spelletje. Mannen blijven vooral lang liggen als er een overtreding op ze is gemaakt.

Dat ontdekten onderzoekers van de Technische Universität München (Duitsland) na het bestuderen van 56 verschillende voetbalwedstrijden. Uit het onderzoek blijkt ook dat een voetbalwedstrijd überhaupt vaak stil ligt: 38 procent van de tijd wordt er niet actief gespeeld.

Het kan voordelig zijn voor een team om ‘het tempo uit de wedstrijd te halen’, zoals commentatoren het noemen. In zulke wedstrijden kan tot 53 procent niet worden gespeeld. Vooral het betere team heeft daar last van.

Onderbrekingen door spelers duren het langst. Bij mannen duurt het juichen na een doelpunt gemiddeld bijna een minuut. Bij vrouwen is het gejuich na 30 seconden verstomd. Voor een wissel staat bij mannen 45 seconden gemiddeld, bij een vrouw 35. Bij vrouwen ligt het spel wel vaker stil, maar komt het veel sneller weer op gang. Terwijl vrouwen volgens ander onderzoek wel meer pijn voelen dan mannen.