Vrouwelijke leiders hebben diepe stem nodig


Toen Margaret Thatcher premier van Groot Brittannië wilde worden, nam ze stemtraining. Ze wilde niet schel en krijserig overkomen, zo schrijft ze in haar autobiografie. Een uitstekend idee, blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek. Voor vrouwen geldt hetzelfde als voor mannen: een diepe stem doet het beter bij kiezers. Die vereenzelvigen een bas met leiderschap en kracht.

Onderzoekers van de universiteit van Miami (VS) lieten proefpersonen bandopnames horen van vrouwen die zich verkiesbaar stelden voor de toezichtsraad voor het onderwijs. Ze kregen de stemmen steeds in paren te horen, waarbij de zin ‘ik vraag je om op mij te stemmen’ werd uitgesproken. Wat de proefpersonen niet wisten, was dat ieder paar bestond uit dezelfde stem. Een van de opnames was bewerkt om lager te klinken.

Margaret Thatcher Foundation.

In driekwart van de gevallen kozen de proefpersonen voor de diepere stem. Bij ondervraging zeiden mannen en vrouwen de hogere stem ‘seksueel attractiever’ te vinden, maar dat de lage stem meer vertrouwen wekte. Het experiment werd ook met mannenstemmen uitgevoerd. Mannelijke proefpersonen vertoonden ook daar een grote voorkeur voor diepe stemmen, vrouwelijke proefpersonen lieten zich niet afleiden door het timbre van de spreker.

Volgens de onderzoekers is de stem belangrijk voor het bepalen van ons beeld van een persoon. Een laag geluid zou duiden op dominantie en leiderschap. Waarom is nog steeds niet helemaal bekend, wel dat een lage stem bij mannen duidt op een hoog testosterongehalte. Vrouwen kunnen in de ogen van mannen ook leiders zijn, maar alleen als ze hun stem een paar octaven omlaag brengen en proberen te lijken op een man.

Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter