Vrouwelijk orgasme zichtbaar in brein


Wat gebeurt er in het brein van een vrouw als ze klaarkomt? Amerikaanse wetenschappers hebben er een filmpje van gemaakt.

Voor seksuologisch onderzoek gaan er regelmatig vrouwelijke proefpersonen al masturberend onder de hersenscan. Het vrouwelijk orgasme is namelijk een interessant onderzoeksgebied. Bijvoorbeeld omdat tien procent van de vrouwen nog nooit een orgasme heeft bereikt (Waar ligt dat aan?), en ook omdat wetenschappers er nog niet uit zijn of het vrouwelijk orgasme eigenlijk wel nut heeft of een doelloos bijproduct is van de menselijke evolutie?

Nu hebben wetenschappers van de Rutgers Universiteit in New Jersey (VS) een filmpje gemaakt over wat er in het vrouwelijk brein gebeurt tijdens het hoogtepunt.

Wetenschappers hebben een hersenfilmpje gemaakt tijdens een orgasme

De 54-jarige sekstherapeute Nan Wise wilde graag proefpersoon spelen. Terwijl ze onder een MRI scan ging masturberen maakte de scan elke twee seconden een ‘snapshot’ van tachtig gebieden in haar hersenen. De onderzoekers plakten deze beelden vervolgens achter elkaar tot een animatiefilmpje.

Op de video kun je zien dat tijdens het eerste stadium van bevrediging nog weinig hersengebieden actief zijn. Langzaam breidt zich dat uit tot meer dan tachtig gebieden. Ook laten de beelden zien dat in eerste instantie hoofdzakelijk de sensorische cortex actief is: een gebied dat in contact staat met de geslachtsorganen. Later worden ook gebieden die te maken hebben met emoties en herinneringen actief.

Tijdens het moment supreme vindt er een chemische explosie plaats. Dit gebeurt in het gebied dat ook wel de hypothalamus wordt genoemd. Na deze piek neemt de hersenactiviteit snel af.

Follow Faqtman on Twitter