Vrouwelijk brein reageert anders op horror


Het vrouwelijk brein reageert anders op akelige beelden dan het brein van een man, beweren Britse wetenschappers.

Iedereen die weleens naar horrorfilms kijkt, weet hoe filmmakers de spanning opbouwen. De hoofdpersoon loopt een verlaten hotelletje in, de muziek wordt onheilspellender, de acteur siddert van angst, en dan doemt er een schaduw op. Grote kans dat vrouwen zich voor het moment suprême al verstoppen achter hun handen, en dat mannen stoïcijns, onderuitgezakt de climax afwachten. Wetenschappers hebben nu verklaard waarom mannen en vrouwen zo verschillend reageren op spannende beelden.

waaaahhhhh!!!!

Onderzoekers van het University College in London liet een representatieve groep van dertig mannen en dertig vrouwen verschillende soorten foto’s zien. Voordat de foto werd getoond, gaf een lachende, neutrale of sombere smiley op het scherm aan of er een positief (prachtig landschap), neutraal (keukenblok) of negatief (extreem geweld) beeld aankwam. De proefpersonen wisten dus wat hen te wachten stond. Ondertussen keken de onderzoekers naar de hersenactiviteit, en na afloop werden alle proefpersonen onderworpen aan een geheugentest.

De hersenactiviteit van vrouwen loopt langzaam op zodra ze weten of voelen dat er iets ergs gaat gebeuren. Mannen vertonen pas verhoogde hersenactiviteit op het moment dat de horror zich aandient. Dit verschil verklaart meteen waarom vrouwen zich de spannende scènes achteraf beter konden herinneren dan mannen.

Bij de neutrale en positieve beelden gebeurde er zowel in het vrouwen- als het mannenbrein vrij weinig, maar zodra de spanning steeg draaide het vrouwenbrein op volle toeren. Volgens de onderzoekers zijn vrouwen dus beter in staat om te anticiperen op een gevaarlijk situatie. Aan zo’n scherp afgesteld waarschuwingssysteem zit echter ook een keerzijde: ‘wie overal gevaar ziet, en akelige beelden feilloos opslaat, kan overmatig angstig worden’, aldus de onderzoekers.

Geen horrorfilms dus voor vrouwen boven de 18.

Bron: University College London Foto: Aniram, Dreamstime