Vrouw wordt kostwinner


Nu verdienen mannen vaak meer dan vrouwen, maar dat gaat mogelijk snel veranderen.

Alle inspanningen om slimme meiden op hun toekomst voor te bereiden lijken eindelijk vruchten af te werpen. In Groot-Brittannië verdienen jonge vrouwen met een leidinggevende functie méér dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit onderzoek van een management-adviesbureau.

De onderzoekers keken naar de salarissen van 34.000 vrouwelijke en mannelijke managers tussen de 22 en 29 jaar. Die van de vrouwen bleken gemiddeld hoger te liggen dan die van hun mannelijke collega’s. De salarissen van vrouwen waren het afgelopen jaar ook harder gestegen. Vrouwelijke leidinggevenden kregen er 2,4 procent bij, mannelijke leidinggevenden 2,1 procent. De onderzoekers wijzen erop dat als alle leeftijdsgroepen worden bekeken, mannen nog steeds meer verdienen dan vrouwen. Maar dat de verhoudingen onder jonge managers andersom liggen, kan wat zeggen over de toekomst.

Volgens het Britse bureau dat toelatingen tot universiteiten en hbo’s regelt, is het salarisverschil het gevolg van het groeiend aantal hoogopgeleide vrouwen dat op de arbeidsmarkt komt. Het hoofd van het bureau denkt zelfs dat deze ontwikkeling ertoe kan leiden dat het traditionele rollenpatroon tussen mannen en vrouwen gaat veranderen. Als vrouwen meer verdienen, zullen mannen vaker thuisblijven om voor de kinderen te zorgen. En dat heeft weer gevolgen voor het aantal vrouwen in senior management posities, dat nu nog relatief laag is.

Ook in Nederland is een trend gaande dat jonge vrouwen gemiddeld hoger opgeleid zijn dan jonge mannen. Dat zou zich ook hier in salarisverschillen kunnen gaan vertalen.

Follow Faqtman on Twitter