Vrouw wil mannelijke baas


Niemand heeft tegenwoordig nog moeite met een vrouw in een topfunctie. Niemand, behalve haar secretaresse.

Vrouwen werken liever voor een mannelijke dan een vrouwelijke baas, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een professor van de rechtenfaculteit van het Illinois Institute of Technology (VS) vroeg meer dan 140 juridisch secretaresses van grote advocatenkantoren (vrijwel allemaal vrouwen) naar hun voorkeuren voor een mannelijke of vrouwelijke baas. De conclusies zijn opvallend: de meeste vrouwen werken het liefst voor een man.

Een minderheid van de ondervraagden zegt géén voorkeur te hebben voor een man of een vrouw. Meer dan de helft heeft dat wel. Secretaresses blijken het liefst te werken voor een mannelijke partner (35 procent). Daarna kiezen ze voor een mannelijke advocaat die geen partner is (15 procent) en daarna voor een vrouwelijke advocaat die geen partner is (3 procent). Geen enkele ondervraagde heeft als voorkeur werken voor een vrouwelijke partner.

De onderzoekster denkt dat de resultaten voortkomen uit traditionele leefpatronen, waarbij de man de beslissingen neemt en de vrouw wordt verondersteld hem te ondersteunen. Vrouwen zouden zich daardoor van nature makkelijker naar de grillen van een man kunnen voegen.

De ondervraagden zelf geven heel andere, minder vriendelijke, redenenen aan waarom ze liever niet voor een vrouw werken. Een paar voorbeelden:

‘Vrouwelijke advocaten kijken neer op secretaresses.’

‘Vrouwelijke advocaten zijn óf keihard omdat ze proberen zich mannelijk op te stellen, óf te aardig omdat ze de stress niet aankunnen.’

‘Vrouwelijke advocaten zijn te onafhankelijk. De secretaresse voelt zich minder nodig.’

‘Vrouwen zijn agressiever en maken de werkrelatie eerder persoonlijk.’

‘Vrouwen moeten zichzelf meer bewijzen, en vragen daarom ook meer van hun assistenten.’