Vrouw vindt peperdure munt


Trajanus munt

Bij toeval heeft een Israëlische vrouw tijdens een wandeling een van de zeldzaamste munten in de wereld ontdekt. De 2000 jaar oude gouden munt werd geslagen door de Romeinse keizer Trajanus om zijn voorganger te eren. Het draagt op de achterzijde een portret van de keizer Augustus. Tot nu toe was slechts één exemplaar van deze munt bekend op de hele wereld – nu zijn er twee.

Onder keizer Trajanus was het Romeinse Rijk groot. Het omvatte het hele Middellandse-Zeegebied inclusief Mesopotamië in het oosten, Opper-Egypte in het zuiden en in het noorden de Britse eilanden. Op het hoogtepunt van zijn macht, in het jaar 107, liet Trajanus een reeks munten slaan om zijn succesvolle voorgangers te eren.

Van de munt met keizer Augustus was maar één exemplaar bekend, dat ligt in het British Museum in Londen. Het tweede exemplaar is nu opgedoken in het noorden van Israël. Een inwoner van een kibboets vond de munt tijdens een wandeltocht. In de omgeving van een archeologische opgraving zag ze plotseling een glimmend object in het gras. Ze raapte het op en hield een gouden oude munt in de hand.

Experts van de Israel Antiquities Authority hebben de munt geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat het om een tweede Augustus-munt gaat. Volgens de Israëli’s is het een echte zeldzaamheid. Andere munten uit de tijd van Trajanus worden geregeld gevonden in het Midden Oosten, maar deze gouden munt is uiterst zeldzaam. Hij zal waarschijnlijk aan een museum worden geschonken.