Vrouw valt op blozende man


Een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Psychology zegt dat vrouwen houden van mannen met een kleine blos op hun gezichten. Dat zou onder meer verklaren waarom vrouwen vallen op types als Prins Harry en Bill Clinton. Volgens de studie sluit de vrouwelijke voorkeur voor rood aan bij een voorliefde voor deze kleur in het hele dierenrijk.

Foto: John Pannell.
Bij sommige mannelijke vogels, vissen en primaten fungeert de kleur rood als een signaal van dominantie, de kleur wordt vaak veroorzaak door hoge niveaus van testosteron. Bij mensen is dat niet anders. Vrouwen die rode jurkjes dragen zijn aantrekkelijker voor mannen. En mannen die rode shirts dragen krijgen meer blikken van vrouwen. Winnende sportteams dragen vaak rood.

In de studie kregen 45 blanke vrouwen foto’s van 21 blanke mannen te zien. Ze mochten die met software een iets andere kleur geven om de mannen aantrekkelijker te maken. De vrouwen kozen in meerderheid voor een rood blosje op de wangen. Opmerkelijk genoeg vonden ze een te rode toet juist zeer onaantrekkelijk.

Follow Faqtman on Twitter