Vrouw vaker blond dan man


Marilyn Monroe

Ook als het niet uit een potje komt, zijn er meer vrouwen met blond haar dan mannen. Geslacht blijkt een bepalende factor te zijn bij je kans licht haar te hebben. Een groot internationaal onderzoeksteam heeft 111 nieuwe genen ontdekt die verantwoordelijk zijn voor de haarkleur. Genetici uit zeven landen schrijven daarover in het vaktijdschrift Nature Genetics. Voor dit onderzoek zijn de gegevens van ongeveer 300.000 mensen geanalyseerd.

Tot 97 procent van de variatie in haarkleur is erfelijk, schrijven de wetenschappers. Slechts een paar procent van de haarkleur wordt niet bepaald door genetische factoren, zoals het milieu of de leeftijd. De nu ontdekte genen bepalen voor een kwart van de gevallen de haarkleur. Vrouwen hebben daarbij een veel grotere kans op de genen die zeer licht haar veroorzaken. Ze zijn dus veel vaker blond en maken daar ook gebruik van.

Het onderzoek maakt het voor forensische politie in de toekomst mogelijk om uitspraken te kunnen doen over de haarkleur van een dader, puur op basis van DNA-sporen. Ook is het een belangrijke doorbraak bij het onderzoek naar pigmentstoringen en zelfs huidkanker. Maar het is ook een verklaring voor het grote aantal blonde vrouwen. Wetenschappers wisten tot nu toe niet hoe ze dat moesten verklaren.

Er zijn nog veel meer genen bepalend voor de haarkleur, zo geven de onderzoekers aan in hun rapport. Maar daarvoor moeten ze verder zoeken. De dag is niet ver meer dat ze het hele genoom van haar hebben ontdekt.