Vrouw speelt dwarsfluit tijdens hersenoperatie


dwarsfluit hersenoperatie

Stel, je krijgt te horen dat je een hersentumor hebt. Sterker nog, het ding zit op een gevaarlijke en moeilijk te opereren plek en chemotherapie helpt niet. Dat is ongeveer wat de Oostenrijkse Sofia Pinaeva overkwam. Dus besloot ze in samenspraak met haar artsen van het universiteitsziekenhuis in Graz toch te opereren.

Alleen was daar wel een voorwaarde aan verbonden, ze moest volledig bij bewustzijn blijven tijdens de ingreep. Alleen dan kunnen artsen merken als ze per ongeluk een stuk belangrijk hersenweefsel raken. Dan beginnen patiënten vaak wartaal uit te slaan.

Meestal krijgen mensen die deze behandeling ondergaan beelden te zien op een monitor, die ze moeten beschrijven. De artsen zien die beelden ook en merken dus als de patiënt een auto ineens als een zonnebloem benoemt of vice versa. Maar Pinaeva wilde het graag anders aanpakken.

De musicologe in opleiding speelt dwarsfluit, dus dat wilde ze tijdens de operatie ook doen. Bovendien vond ze het goed als bij deze uitzonderlijke operatie een fotograaf aanwezig was. Zo wilde de 25-jarige laten zien dat zelfs een hersentumor met goede artsen geen doodsvonnis meer is.

De operatie is geslaagd, ze speelde Mozart zonder haperen terwijl er in haar brein werd gesneden. De kans dat ze geheel herstelt en nog lang fluit kan spelen is behoorlijk groot. En de medische vakliteratuur heeft er een bijzonder geval bij.