Vrouw of huisdier naar Mars aub


De missie Mars 500 zit er bijna op. In Moskou opent vandaag de deur van een ‘ruimteschip’ dat 520 dagen lang op een ‘missie’ is geweest naar Mars. In werkelijkheid zaten de bemanningsleden al die tijd gewoon op één plek en werden ze bestudeerd door psychologen die willen weten wat er gebeurt als je mensen echt naar Mars stuurt en ze zo lang samen in een kleine ruimte zitten.

De Duitse televisiezender NTV interviewde bemanningslid Diego Urbina via een beeldverbinding. Volgens hem is het aftellen begonnen, het experiment is de bemanning zwaar gevallen. De zes bemanningsleden hebben veel last gehad van eenzaamheid en verveling. Tot grote ruzies is het niet gekomen, hoewel er soms irritaties waren.

Wat moet er veranderen voor een echte missie naar Mars? Volgens Urbina zou een vrouwelijk bemanningslid een goed idee zijn, omdat die ‘positieve invloeden’ hebben op groepsdynamiek. Als dat niet mogelijk is, dan het liefst een huisdier. Daar kun je lekker tegenaan praten, zonder dat je gelijk antwoord krijgt.

Zou Urbina, een ingenieur uit Turijn, nog een keer een dergelijk experiment doen? Niet als de capsule op de grond blijft. Maar als hij werkelijk mee kan naar Mars, dan tekent hij.

Follow Faqtman on Twitter