Vrouw leeft zonder kleine hersenen


Een 24-jarige vrouw komt een ziekenhuis in China binnen. Ze in onvast ter been, maar dat is ze al haar hele leven, vertelt ze. Nu is ze ook nog misselijk en duizelig. Die symptomen kunnen duiden op allerlei kwalen, de meeste neurologisch. Dus wordt ze onder een CAT-scanner gelegd. Wat de artsen dan zien, kunnen ze aanvankelijk niet geloven.

Op de plek waar de kleine hersenen zouden moeten zitten, bevindt zich een gat (op de foto links, rechts normale hersens). De kleine hersenen zijn een cruciaal onderdeel van ons brein, ze coördineren bewegingen, zodat mensen kunnen lopen of een koffiekopje kunnen oppakken. Ze maken een belangrijk deel uit van het centraal zenuwstelsel. Zonder dit deel van de hersenen zouden mensen niet kunnen spreken, zo dachten wetenschappers.

Het verhaal van de vrouw wordt verteld in het vakblad New Scientist. Volgens specialisten die door het blad zijn geconsulteerd, bewijst deze vrouw dat de hersenen zeer flexibel zijn. Als een bepaald deel uitvalt of zelfs helemaal ontbreekt, kunnen andere delen van het brein taken overnemen. In dit geval wordt haar spraak en haar spiercontrole schijnbaar aangestuurd door een ander gedeelte van de hersenen.